Skyggedag: «Senter for jobbmestring» hos NAV

Del av fagkom sitt ansvar er å gi studentene mulighet til å få et tettere forhold til arbeidslivet som venter. Et tiltak som skal hjelpe med dette er skyggedagene som arrangeres. Her blir studenter plassert i forskjellige arbeidstilværelser til psykologer. Gjennom dette kan man tidlig få kjennskap til arbeidsm ulighetene og ressursene som er tilgjengelige ved fullført studie. Her kan du lese om hvordan Hanna (kull 38) og Joakim (kull 42) hadde det på skyggedag hos «Senter for jobbmestring» hos NAV.

IMG_5032 2

Jeg heter Hanna Lillehaug, går i kull 38, og var så heldig å få muligheten til å delta på skyggedag hos «Senter for jobbmestring» hos NAV. Ettersom jeg snart har bare ett år igjen av studiet er jeg nysgjerrig på alle de ulike stedene man kan jobbe som psykolog. Klinisk arbeidspsykologi er heller ikke noe vi har så mye om på studiet, og jeg syntes derfor det hørtes spennende ut med en dag hos Nav jobbmestring. Her får klienter som sliter med å komme seg ut i, eller tilbake til, arbeidslivet av ulike psykiske årsaker hjelp av psykologer og jobbspesialister til å komme seg ut i lønnet arbeid. Ordinært løp er på opptil 15 timer og i løpet av denne perioden blir hver enkelt fulgt opp med individuelle psykologtimer og timer hos jobbspesialist.

På skyggedagen fikk jeg følge psykolog Bent Brenden og psykolog Julie Aasan Salater. Dagen startet med informasjon om tilbudet senteret har med Bent. Etter dette deltok jeg på et samarbeidsmøte med Julie, NAV-veileder og jobbspesialist hvor de snakket om hvordan best hjelpe en felles klient ut i jobb. Avdelingen har stort fokus på tverrfaglig samarbeid for å best hjelpe klientene til å nå sitt mål om lønnet arbeid. Jeg fikk også delta på en psykologtime med Julie og en klient hun følger opp.

Jeg synes skyggedagen var veldig nyttig da jeg følte jeg fikk et godt og realistisk innblikk i hvordan det kan være for psykologer å jobbe på en slik arbeidsplass. Jeg fikk også delta på ulike arbeidsoppgaver en psykolog vil ha uavhengig av arbeidsplass, som tverrfaglige møter og møter med klienter. Psykologene jeg fulgte virket fornøyde med arbeidsplassen, og jeg synes absolutt dette var en arbeidsplass jeg kan se for meg å ville jobbe på når jeg selv er ferdigutdannet. Takk for at jeg fikk muligheten til å dra på skyggedag!

 

Mitt navn er Joakim Skoog og jeg går i kull 42. Sannsynligheten for å bli valgt ut til å delta på en skyggedag i regi av fagkom er lik uavhengig av studieprogresjon, noe jeg er svært takknemlig for. Det gir oss en unik mulighet til å oppleve psykologers varierte arbeidshverdag så tidlig som mulig. Denne gangen var det en skyggedag ved «Senter for jobbmestring» hos NAV på Lade som stod for tur. Her får brukerne tilbud om arbeidsrettet kognitiv terapi i tillegg til individuell jobbstøtte. Et tverrfaglig team bestående av psykologer, leger, annet utdannet helsepersonell og jobbspesialister arbeider her med å hjelpe personer som sliter med å komme seg ut i arbeid, er i fare for å bli sykemeldte på grunn av psykiske vansker eller som er helt eller delvis sykemeldte. De psykiske vanskene er hovedsakelig mild til moderat angst og/eller depresjon. Til enhver tid er det på avdelingen i Trondheim plass til 55 brukere og et ordinært løp er på maksimalt 15 timer, selv om det også gjennomføres oppfølgingstimer ved ønske fra brukeren. For tilbud om hjelp fra «Senter for jobbmestring» henvises det fra NAV til et helseteam bestående av blant annet psykolog, lege og jobbspesialist. Her gjennomføres det en vurderingssamtale som også legger vekt på vilje til endring og ønske om lønnet arbeid.

På starten av dagen ble jeg og Hanna fra kull 38 møtt av psykolog Bent Brenden. Han ga oss en innføring i hva arbeidsoppgavene som psykolog ved «Senter for jobbmestring» innebærer. Allerede før vi fikk startet med gjennomgangen og stilt de spørsmålene vi hadde på hjertet fikk vi beskjed om dagens første behandlingstime var avlyst. Dette stusset jeg litt over, men skepsisen forsvant fort da årsaken for avlysningen var at brukeren hadde blitt spurt om å jobbe. Ingenting er bedre enn dette da hensikten tross alt er at personen skal komme seg ut i en jobb hen får mestringsfølelse av og kan bli værende i. En vanlig arbeidsdag som går etter planen består blant annet av enkelttimer med arbeidsrettet kognitiv terapi, ukentlige møter med veiledningskontoret fra NAV samt tett oppfølging og samarbeid mellom psykolog og jobbspesialist. Videre fikk vi en innføring i hvordan brukeren blir henvist til «senter for jobbmestring» som jeg har beskrevet ovenfor, og fikk vite at jobben førte med seg stor valgfrihet i løpet av en variert arbeidsdag, men at man må ha det overordnede målet om jobbmestring og fungering i bakhodet.

Etter dette ble jeg med Bent til Midtbyen for å observere eksponeringsterapi i praksis med en av hans brukere. Deretter var det tid for dagens siste individuelle behandlingstime tilbake på kontoret. Før denne timen fikk jeg mulighet til å snakke med en av de ansatte jobbspesialistene som psykologene samarbeider tett med. Hans arbeidsoppgaver innebar i stor grad av å skape og opprettholde gode relasjoner til potensielle arbeidsgivere, holde seg oppdatert på hvilke utdannings- og arbeidsmuligheter som er tilgjengelige, møte brukerne innenfor rammer som føles komfortable for dem i tillegg til å bidra med hjelp og veiledning med jobbsøking og CV. Dette foregår parallelt med de individuelle terapitimene med psykologen og åpner for å ta med fremgangen i jobbsøkingen inn i terapien, eller motsatt. God og hyppig kommunikasjon mellom psykolog og jobbspesialist er derfor helt essensielt.

Etter denne dagen sitter jeg igjen med et bedre innblikk i hva det faktisk vil si å jobbe som psykolog ved «Senter for jobbmestring» med et fokus på arbeidsliv og mestring og hvordan det tverrfaglige samarbeidet fungerer i praksis. Det er ingenting annet å si enn at psykologene som arbeidet der virket veldig fornøyde med jobben sin, noe som jeg kan forstå. Det vil bli spennende å følge med på utviklingen av psykologers rolle innad i NAV. Til slutt ønsker jeg bare å si tusen takk for at jeg fikk muligheten til å delta på skyggedagen.

Picture1.png

Kategorier Fagkom, Skyggedager

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close