Utveksling på profesjonsstudiet

Hei! Lurer du på hvordan det er å dra på utveksling som profesjonsstudent i psykologi? Hvordan går man egentlig fram for å reise på utveksling? Og er prosessen verdt det?
Under kan du lese erfaringene fra fire flotte medstudenter som har reist på utveksling til ulike universiteter! Hvis du er interessert i å komme i kontakt med andre profesjonsstudenter som også vil på utveksling, anbefaler vi deg at du søker opp gruppen «Psykolosjen drar på utveksling» på Facebook og sender en medlemsforespørsel! Vi håper erfaringene kommer til nytte og inspirerer – men husk at det finnes mange måter å gå fram for å dra på utveksling, så dette er ikke en endelig fasit. God lesing:)

Leiden, Nederland

Navn: Liv Marie Rønhovde

Kull/studieår: Kull 41, 4. år 

Hvor var du på utveksling, og hvilket/hvilke semester(e) dro du?

Jeg var på utveksling i en by i Nederland som heter Leiden. Leiden ligger ca. 30 minutter med tog fra Amsterdam, noe som er veldig praktisk når man ankommer hovedflyplassen, Schiphol. Jeg reiste femte og sjette semester og hadde en plan om å være borte hele det tredje året mitt. Det ble dessverre slik at jeg måtte reise hjem i april på grunn av koronapandemien.   

Kan du fortelle litt om hvordan du bodde? 

Jeg bodde i et kollektiv med tre andre jenter, to fra Tyskland og ei fra USA. Huset vi bodde i var egentlig et familiehjem i et nabolag ca. 15 minutter på sykkel fra “sentrum” i Leiden. Sentrum var egentlig et nettverk av kanaler med butikker og caféer langs kanalene. Jeg trivdes veldig godt med å bo litt utenfor selve Leiden fordi huset lå i et rolig nabolag nært noen store parkområder. 

Dessverre var det ikke helt uproblematisk å bo i det kollektivet. I Nederland er det veldig stor etterspørsel etter boliger, noe som gjør at mange huseiere ikke legger en innsats i at leietakerne deres skal få en god og rettferdig opplevelse av å leie. Dette var jeg ikke klar over før jeg kom til Nederland. Det viste seg at huseieren vår var én av dem som ønsket å tjene mest mulig på å leie ut, og som dermed ikke vedlikeholdt huset skikkelig. Til tross for en ødelagt vaskemaskin og en varmtvannstank som røk, var det ingen store konsekvenser av at huseieren ikke hadde vedlikeholdt huset sitt de siste årene. Det som var stressende med opplevelsen var at han flere ganger truet med å kaste oss ut dersom vi tok initiativ til å reparere, noe som ville kostet ham penger. Jeg anbefaler derfor alle fremtidige utvekslingsstudenter å sette seg inn i boligmarkedet og leiekontrakten sin! 

Hva var det beste og verste med å dra på utveksling?

Det er spesielt to faktorer som gjorde utvekslingen til noe helt spesielt for min del. For det første tok jeg fag som opplevdes som svært relevante for studiet for øvrig, i tillegg til at disse fagene viste seg å være av høy faglig kvalitet. Mengden pensum, oppgaver, presentasjoner osv. som man skulle gjennom på de åtte ukene hvert fag varte kunne likevel oppleves som mye for en norsk student som har vært vant med én eksamen i hvert fag på slutten av semesteret. Det var imidlertid overkommelig om man er forberedt på å legge ned en innsats i å arbeide med fagene man tar. Den andre faktoren som opplevdes som det beste med å dra på utveksling var muligheten til å komme til et sted der jeg ikke kjente noen, for så å erfare at det å oppsøke fremmede kan resultere i svært gode venner. Jeg tok mange forskjellige fag og fikk ikke noen stabil vennegruppe på universitetet, men jeg fikk meg gode venner da jeg begynte å buldre i en lokal buldrehall i Leiden. 

Jeg klarer ikke å definere noen deler av utvekslingen som “det verste.” Jeg hadde noen utfordringer i forkant av selve utvekslingen da det å finne fag som ble godtatt av NTNU og Leiden Universitet viste seg å ikke være så lett som jeg først antok. Dette kan man lese mer om i et senere svar. Ellers var det utfordrende å bo i et hus der jeg opplevde at huseieren ikke ønsket leietakerne sine det beste. I etterkant har jeg tenkt at det kan være viktig å erfare hvordan boligmarkedet kan være, og neste gang kommer jeg til å lese leiekontrakten enda bedre. Likevel bør det påpekes at man kan finne egoistiske huseiere uansett hvor man bor, så det at jeg erfarte det mens jeg var på utveksling er ikke egentlig noe jeg føler at påvirket selve opplevelsen av å være på utveksling. 

Hvordan gikk du frem for å finne fag som var godkjent, og hvilke fag endte du opp med å ta?

For å finne fag som kunne godkjennes tok jeg kontakt med Unni Skrede Koen som er studieveileder og internasjonal koordinator for oss profesjonsstudenter på psykologisk institutt. Jeg kan ikke snakke for andre universiteter, men når det gjaldt Leiden Universitet var det ikke et standardisert sett med fagkombinasjoner man kunne vite at var godkjent. Unni anbefalte meg å sammenligne fagkatalogen til Leiden Universitet og NTNU for å finne fag som lot til å representere samme omfang og innhold. I tillegg anbefalte hun meg å ta kontakt med en student på kullet over som hadde vært på utveksling i Leiden året før. Da jeg snakket med denne studenten fikk jeg tilgang på en liste over fag NTNU hadde godkjent forrige studieår. Jeg baserte meg i stor grad på denne listen, men måtte gjøre om på noen av fagene for å få oppsettet til å passe. Jeg sendte deretter denne listen inn til NTNU og fikk den etterhvert forhåndsgodkjent. 

Da jeg sendte listen over forhåndsgodkjente fag til Leiden Universitet viste det seg imidlertid at de ikke ville tillate meg å ta deler av fagene, av ulike årsaker. Én årsak var at jeg i deres øyne ikke møtte kravene til forhåndskunnskap i noen av fagene. Da trodde jeg at utvekslingen var i ferd med å gå i vasken, men jeg bestemte meg for å undersøke om det var mulig med et unntak så jeg kunne få innpass i disse fagene. Jeg forklarte at vi har en relativt rigid studieplan med lite rom for å velge alternative fag. Dersom det ikke var mulig å få innpass i de fagene jeg ønsket ville det ikke være mulig for meg å reise på utveksling til Leiden. Det endte med at Leiden Universitet gjorde et unntak og lot meg ta de fagene jeg ønsket, på betingelse av at jeg bestod fagene tidlig på året så jeg kunne ta de oppfølgingsfagene jeg ønsket det andre semesteret. 

Kort oppsummert var det ikke så “rett frem” å finne fag som både NTNU og vertsuniversitetet godtok, og jeg kunne reise basert på et unntak fra Leiden Universitet sin side. Det betyr at det ikke er sikkert at du som fremtidig utvekslingsstudent møter samme type fleksible rådgiver som jeg gjør, men jeg anbefaler deg å fortsette å prøve dersom du møter motstand, for det finnes ofte en løsning! 

Under er listen over fag jeg fikk godkjent i Leiden, i tillegg til listen over hvilke fag de erstattet ved NTNU. Merk at det i noen tilfeller var behov for å ta to fag i Leiden for å få ett fag godkjent ved NTNU (eks. Inferential Statistics og Multivariate Data Analysis erstattet til sammen PSYPRO4317).

Opplevde du noen språklige utfordringer? 

Jeg valgte å reise til Nederland fordi de har studieretninger der undervisningen foregår på engelsk. Fordi jeg tok fag fra en “International Bachelor in Psychology” (IBP) opplevdes ikke språket som så utfordrende fordi jeg allerede er vant med å lese pensum på engelsk, lytte til og snakke engelsk. Jeg oppholdt meg også mye i internasjonale miljøer, noe som gjorde at sosialisering i stor grad foregikk på engelsk. Om man ikke er fullstendig komfortabel med å snakke engelsk i hverdagen når man reiser trenger man sannsynligvis ikke å la det stoppe seg, for man blir overraskende fort vant til at hverdagen foregår på engelsk når man lever i det! 

Anbefaler du profesjonsstudenter å dra på utveksling? Er det verdt strevet?

Jeg anbefaler virkelig profesjonsstudenter å dra på utveksling dersom man er nysgjerrig på hvordan psykologi undervises andre steder og er interessert i å lære seg selv å kjenne i et helt nytt akademisk og sosialt miljø! Jeg valgte Nederland fordi jeg var interessert i å få nye impulser, men uten å føle at jeg måtte reise til et helt annet kontinent for å erfare noen av de opplevelsene jeg var ute etter. 

En annen, og kanskje litt ironisk, grunn til at jeg anbefaler utveksling er opplevelsen man kan få når man vender tilbake til Trondheim. Vi studerer i mange år og har gode muligheter til å bli vant til Dragvoll og studentlivet her. Det å være borte fra det i ett år gjorde at jeg vendte tilbake med en følelse av å være litt nyforelsket igjen. Trondheim er en herlig studentby, noe jeg merket spesielt godt etter å ha vært i en annen herlig, men ikke lik, studentby. 

Og når alt “strevet” er forbi og jeg ser tilbake på utvekslingsåret mitt kan jeg ikke si annet enn at jeg selv opplever at det var verdt det. 

Noen andre tips til en som ønsker å reise på utveksling?

Om du ønsker å reise på utveksling, start planleggingen tidlig! Jo tidligere ute du er, jo bedre tid har du til å undersøke fag, finansiering, lete etter bolig og ellers forberede deg på det som kommer. Et annet tips til dere som ønsker å reise på utveksling innad i Europa er muligheten for å søke på Erasmus+ stipend, en relativt enkel, men potensielt veldig lønnsom prosess! 

Brisbane, Australia

Navn: Erlend Hellebust

Kull/studieår: Kull 41, 4. året

Hvor var du på utveksling, og hvilket/hvilke semester(e) dro du?

Jeg var i Australias solskinnshovedstad Brisbane 3. året, dvs. semester 5 og 6. 

Kan du fortelle litt om hvordan du bodde?

Det første semesteret bodde jeg i en leilighet med en fra Australia som også studerte psykologi. Ble kjent med henne over den lokale varianten av hybel.no, og bestemte meg for å flytte inn med henne. Det andre semesteret bodde jeg med to norske venner, men det ble avbrutt etter veldig kort tid på grunn av korona. 

Hva var det beste og verste med å dra på utveksling?

Madicken og jeg i Lucky Bay sammen med kenguruene

Jeg er veldig glad i å bo i utlandet, møte nye folk, snakke et annet språk enn norsk, se annet natur- og dyreliv, og rett og slett bare gjøre noe annet. Profesjonsstudiet er jo veldig langt, så for min del var det veldig deilig å gjøre noe annet ett av de seks årene. Jeg koste meg veldig mye, og det var veldig deilig å bo i et helt annerledes klima. I Australia er sommerferien veldig lang, typ drøye tre måneder fra okt/nov til slutten av februar, så da fikk man reist masse.
Det verste var kanskje at det var litt krevende å finne ut av fagene. Heldigvis var de veldig hjelpsomme på universitet der nede, så det ordnet seg relativt greit. 

Hvordan gikk du frem for å finne fag som var godkjent, og hvilke fag endte du opp med å ta?

Jeg var på utveksling ved University of Queensland som er det mest vanlige universitetet for profesjonsstudentene fra NTNU å reise til. Dermed var det allerede en lang liste med forhåndsgodkjente emner som jeg kunne velge og vrake fra.
Dette var jeg slik jeg planla semestrene mine:

Pga av korona endte jeg med å ta anvendt sosial hjemme i stedet.

Opplevde du noen språklige utfordringer? 

Nei. Tror dette kommer helt an på hvor komfortabel man er med å bare kaste seg ut i det. Min erfaring er at alle prater engelsk godt nok, men at mange synes det er ukomfortabelt å snakke det. Det tar kanskje litt tid i starten, men så fort man omfavner sin egen norsk-engelsk går det språklige egentlig ganske fint. Det var i alle fall min erfaring.
Jeg burde kanskje legge til at jeg har studert på engelsk fire år fra før av, så det kan være en grunn til at jeg ikke opplevde noen språklige utfordringer. 

Anbefaler du profesjonsstudenter å dra på utveksling? Er det verdt strevet?

JA!!!!!!!!!! Jeg kan ikke få anbefalt det nok. Det er så gøy og det er virkelig, virkelig verdt det! Jeg tenker at om man så bare har bittelitt lyst, så er det verdt å dra. Med mindre man virkelig ikke har lyst, tenker jeg faktisk at alle burde dra.
Og om dere drar til UQ, Brisbane, så anbefaler jeg parterapi på det varmeste! Det var skikkelig gøy og jeg fikk så mye ut av det, og det selv om jeg ikke tenkte at parterapi var noe for meg.  

Noen andre tips til en som ønsker å reise på utveksling?

Jeg anbefaler å begynne å se seg rundt litt tidlig, særlig om man vil et sted ingen har dratt før. Og å alliere seg med internasjonal seksjon, de er gode å ha med seg.
MEN vil også si at for de som finner ut at de vil dra på utveksling rett før fristen, er det også absolutt mulig! Men da er det nok lurere å dra til feks UQ hvor veien er ganske staket ut i forkant.

London, Storbritannia

Foran Portico, hovedbygningen på UCL.

Navn: Guro Holte Igesund

Kull/studieår: kull 40, 5. studieår

Hvor var du på utveksling, og hvilket/hvilke semester(e) dro du?

Jeg var så heldig å få dra på utveksling til University College London (UCL). Da jeg dro, hadde jeg kun samfunnspsykologisemesteret, altså det siste før klinikk igjen å plukke fag fra, så man kan si det ble litt styr for å få akkurat de fagene godkjent, men det gikk! Jeg hadde tatt ekstern sanfunnspsykologisk praksis i forkant, så jeg kunne også ta ett valgfritt emne.

Kan du fortelle litt om hvordan du bodde? 

Alle førsteårsstudenter på UCL blir tilbudt student halls sitt første år som student. Dette var både jeg og alle jeg møtte på veldig takknemlige for. Jeg bodde en 15 minutts sykkeltur unna campus, som ligger sentralt til på universitetskvartalet Bloomsbury, sammen med SOAS, University of London og nydelige British Museum. Dette var helt klart et viktig premiss for at oppholdet ble bra, for det er ikke alltid så enkelt å finne bolig sentralt i London. Standarden var så som så for en nordmann som er vant til at alt fungerer. Jeg måtte melde fra til vaktmester at sikringen til komfyren gikk hver uke. Det var ikke noe å si på bemanningen, de kom og «fikset» det med en gang, men varte det? Haha, nei, man blir altså bevisst sine privilegier av å flytte til storbyen. Uansett var det hyggelig å bo med andre i samme situasjon, selv om det kanskje var litt mange 18 år gamle briter for min smak. Man kan krysse fingrene for å havne med andre utvekslings-/internasjonale eller høyere grads studenter!

Hva var det beste og verste med å dra på utveksling?

Det beste med å dra på utveksling var å få bo midt i London på campus til et av verdens ledende universiteter med alle muligheter det byr på. Både kulturelt, sosialt og faglig var det ikke mulighetene det stod på (sykt god og billig mat og KAFFE?!). Det verste var nok at det rett og slett kunne bli litt mye til tider. En glad opportunist i møte med storbyens fristelser ble sliten av alle inntrykkene. Det var også tøft å være helt alene oppi alt, selv om jeg etter hvert fikk meg noen gode venner og holdepunkter. Jeg var glad for å ha folk å ringe hjem til og som kom på besøk. Alt i alt gjorde oppholdet meg bevisst tålegrensen min for nye inntrykk, behovet for ro og trygghet, men gjorde meg også tryggere i vissheten om at det fins massevis av spennende folk, ting og steder der ute som bare venter på å bli oppdaget.

Hvordan gikk du frem for å finne fag som var godkjent, og hvilke fag endte du opp med å ta?

Jeg hadde en god plan i forkant, hadde funnet tre «perfekte» fag, og på oppfordring fra en annen tidligere utvekslingsstudent (som var den som fikk meg på tanken om å søke UCL; takk, Anja!) planla jeg også å ta et anvendt forskningsfag der en fikk utforme sitt eget prosjekt i nært samråd med en veileder. Da jeg ankom UCL fikk jeg i fleisen at nevnte fag skulle gå samtidig, men med litt list og veldig god oppfølging fra Unni her hjemme, klarte jeg å skrape sammen en kombinasjon av fag dels fra andre institutter på UCL, dels et masteremne jeg fikk «audit» og dels en forelesningsrekke ved Institute of Psychoanalysis (som var veldig spennende!). Det anvendte forskningsfaget tok jeg, og det innfridde i aller høyeste grad. Jeg skrev om etikk og pressedekning av britiske universiteters «divestment», altså fraståelse fra investeringer i fossile energikilder, der jeg kritiserte UCL for å ligge bakpå. Det er morsomt at de like etter (endelig) «divested»!

Opplevde du noen språklige utfordringer? 

Jeg trodde jeg kunne engelsk, og det kunne jeg jo, men det er noe eget å leve i det. Spesielt i grupper der det var flest briter (/amerikanere/australere) kunne jeg noen ganger føle meg litt stiv, men det kom seg etter hvert. Jeg endte også som mange andre opp med å oppsøke andre skandinaver. En gang ble jeg spottet midt på campus av en norsk student som så NTNU-refleksen på sekken min og kom halsende etter meg. Det viste seg å være en psykologistudent som planla å ta klinisk master i England, veldig spennende å høre at det også går an, og bare hyggelig å spise lunsj på norsk for en gangs skyld. Det er noe spesielt med å møte andre nordmenn i utlandet! Jeg fikk også skikkelig mengdetrening i å skrive essays på engelsk. Jeg synes de hadde god opplæring i å lese artikler og skrive argumenterende akademiske tekster på PALS (Division of psychology and language sciences). Dette er jeg takknemlig for nå som jeg har valgt å skrive hovedoppgave på engelsk!

Anbefaler du profesjonsstudenter å dra på utveksling? Er det verdt strevet?

Fra tur til Portland sør i England med klatregruppen på UCL, som ble min viktigste sosiale arena. Trivelig gjeng!

Ja, det gjør jeg av hele mitt hjerte til den eventyrlystne. Dra på utveksling, og gjør det så tidlig som mulig, så har du flere fag å velge mellom. Det krever litt forarbeid, og du må virkelig ha lyst til det for at det skal være verdt både det praktiske strevet og det å faktisk flytte (alene) til utlandet. Utveksling krever noe ekstra av deg, men det er få andre ganger en har muligheten til å reise på den måten.

Noen andre tips til en som ønsker å reise på utveksling?

Vær tidlig ute med å utforske muligheter for utveksling, hvilke krav de stiller til deg i søknadsprosessen og liknende. Jeg anbefaler NTNUs database med studenterfaringer, her kan du også lese mer utfyllende om mitt opphold. Jeg synes at det var fint å reise alene og har vokst enormt mye på det, men det er nok heller ikke så dumt å reise sammen med noen i klassen! Og dra helt klart to semester om du kan. Semestrene er korte, og tre måneder oppleves som litt lite, det var jo litt styr å få alt på plass, og så deilig å være der etter at støvet hadde lagt seg. Heldigvis kan man alltids (i normale tider) reise tilbake på besøk, og holde kontakten med folk.

Groningen, Nederland

Navn: Tarjei Vollset

Kull/studieår: kull 40 (femte året)

Hvor var du på utveksling, og hvilket/hvilke semester(e) dro du?

Groningen i femte og sjette semester

Kan du fortelle litt om hvordan du bodde?

Jeg bodde sentralt i Groningen rett ved den store nydelige parken Noorderplantsoen. Her tilbragte jeg mange timer i solen utover i vårsemesteret. Jeg bodde med 40 utvekslingsstudenter. Vi hadde hvert vårt rom, men delte dusj og vaskemaskin med de i samme gang (seks personer per gang). ALLE delte kjøkken så det var et kaos (herlig kaos?). Også hadde vi en stor felles stue og bakgård hvor det var mulighet for å være sosial med folk fra alle hverdenshjørner, til alle døgnets tider.

Hva var det beste og verste med å dra på utveksling?

Det verste var alt det administrative og stresset man får de gangene man blir usikker på om fagene man tar vil bli godkjent når man kommer tilbake og om man vil få en forsinket studieprogresjon. Det gikk fint til slutt, men var et par ganger i denne prosessen hvor det var svært vanskelig å se for seg helt konkret hvordan man ville ligge an med fag den dagen man kom tilbake til NTNU. Det beste var nok alle de folkene man møtte (særlig de jeg bodde med). Vi gjorde veldig mange ting sammen. Reiste rundt omkring i Nederland og andre steder i Europa og jeg følte vi ble en stor familie.

Hvordan gikk du frem for å finne fag som var godkjent, og hvilke fag endte du opp med å ta?

Jeg startet med å søke rundt på nettet og var innom flere universiteter rundt omkring i verden: Thessaloniki, Edinburgh, Australia, Aarhus, København og sikkert flere. Men det var egentlig bare i Groningen i Nederland jeg følte at det var mulig å få godkjent nok fag for å være borte et helt år. Og det var egentlig litt skuffende. Skuffende at ikke flere universiteter hadde fag som passet den kanskje EKSTREMT rigide studieplanen man har på profesjonsstudiet. Og i Groningen var veldig mange fag på engelsk selv om det ikke var et engelskspråklig land, noe jeg syntes var veldig bra! Unni hadde også anbefalt meg Groningen siden to studenter fra kullet over akkurat hadde kommet hjem derfra og de var visstnok VELDIG fornøyde, selv om det faktisk var mer jobb der enn i Norge, noe jeg er enig i. Det var litt mer å gjøre i Nederland. Jeg tok utgangspunkt i de fagene de som hadde vært der fra før hadde tatt for de hadde jo allerede blitt godkjent av Unni/NTNU. Men de hadde bare vært der et halvt år, så jeg begynte å skaffe meg oversikt over hvilke andre fag de hadde i Groningen slik at jeg kunne være på utveksling et helt år. Dette gjorde jeg i denne databasen: https://www.rug.nl/ocasys/rug/main/searchCourses . Jeg begynte å sende lange mailer til Unni hvor jeg lurte på om noen av fagene, ofte kombinasjoner av fag, kunne gi fritak for noen av fagene i profesjonsstudiet i psykologi i Trondheim. Dette var en skikkelig kabal, jeg og Unni mailet mye og ofte, men til slutt fant vi en måte som gjorde at jeg kunne være på utveksling hele tredje året! Unni var til svært stor hjelp fra start til slutt og stort sett rask på å svare på mail!

Fagene under tok jeg i Groningen:

Disse fikk jeg godkjent da jeg kom hjem (og forhåndsgodkjenningen og den endelige godkjenningen da jeg kom hjem var heldigvis identisk):

PSYPRO4312Cognitive Psychology II7,5  
PSYPRO4412Anvendt og klinisk kognitiv psykologi7,5
PSYPRO4314Social Psychology II7,5
PSYPRO4414Anvendt sosialpsykologi 
PSYPRO4502Arbeids- og organisasjonspsykologi7,5    
Flere valgPerspektivemne7,5

PSYPRO4506, Ekstern samfunnspsykologisk praksis, 15

Opplevde du noen språklige utfordringer?

Jeg var på et intensivkurs i Nederlandsk i Amsterdam som var veldig gøy, men jeg fikk skuffende lite bruk for det i Groningen ettersom all undervisning var på engelsk og jeg bodde jo med 40 internasjonale studenter. Det var gøy å snakke litt nederlandsk på butikken, men dessverre er Nederlenderne veldig raske til å slå over til Engelsk om man høres litt gebrokken ut.

Anbefaler du profesjonsstudenter å dra på utveksling? Er det verdt strevet?

Ja, det er absolutt verdt strevet. Og det er en utrolig morsom og spennende opplevelse! Man kan virkelig ikke bare bo i lille Norge hele livet, ihvertfall ikke når denne superfine utvekslingsmuligheten finnes. Det er litt sånn enten nå eller aldri, tenker jeg. Og om det ikke er såå gøy som man håper så blir man ihvertfall veldig mye bedre i engelsk.

Noen andre tips til en som ønsker å reise på utveksling?

Slapp av, det går bra. Planlegg godt og sørg for at du har en solid plan for hvilke fag du skal ta og gjør så mye du kan for å sikre deg at det blir godkjent når du kommer hjem. Etter det er det bare å kose seg på utveksling. Bli kjent med folk fra hele verden og opplev kulturen og språket dit du drar! Det er jo egentlig utrolig spennende og virkelig et luksusgode.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close