Intervju med Tarjei

Navn: Tarjei Vollset

Kull/studieår: kull 40 (femte året)

Hvor var du på utveksling, og hvilket/hvilke semester(e) dro du?

Groningen i femte og sjette semester

Kan du fortelle litt om hvordan du bodde?

Jeg bodde sentralt i Groningen rett ved den store nydelige parken Noorderplantsoen. Her tilbragte jeg mange timer i solen utover i vårsemesteret. Jeg bodde med 40 utvekslingsstudenter. Vi hadde hvert vårt rom, men delte dusj og vaskemaskin med de i samme gang (seks personer per gang). ALLE delte kjøkken så det var et kaos (herlig kaos?). Også hadde vi en stor felles stue og bakgård hvor det var mulighet for å være sosial med folk fra alle hverdenshjørner, til alle døgnets tider.

Hva var det beste og verste med å dra på utveksling?

Det verste var alt det administrative og stresset man får de gangene man blir usikker på om fagene man tar vil bli godkjent når man kommer tilbake og om man vil få en forsinket studieprogresjon. Det gikk fint til slutt, men var et par ganger i denne prosessen hvor det var svært vanskelig å se for seg helt konkret hvordan man ville ligge an med fag den dagen man kom tilbake til NTNU. Det beste var nok alle de folkene man møtte (særlig de jeg bodde med). Vi gjorde veldig mange ting sammen. Reiste rundt omkring i Nederland og andre steder i Europa og jeg følte vi ble en stor familie.

Hvordan gikk du frem for å finne fag som var godkjent, og hvilke fag endte du opp med å ta?

Jeg startet med å søke rundt på nettet og var innom flere universiteter rundt omkring i verden: Thessaloniki, Edinburgh, Australia, Aarhus, København og sikkert flere. Men det var egentlig bare i Groningen i Nederland jeg følte at det var mulig å få godkjent nok fag for å være borte et helt år. Og det var egentlig litt skuffende. Skuffende at ikke flere universiteter hadde fag som passet den kanskje EKSTREMT rigide studieplanen man har på profesjonsstudiet. Og i Groningen var veldig mange fag på engelsk selv om det ikke var et engelskspråklig land, noe jeg syntes var veldig bra! Unni hadde også anbefalt meg Groningen siden to studenter fra kullet over akkurat hadde kommet hjem derfra og de var visstnok VELDIG fornøyde, selv om det faktisk var mer jobb der enn i Norge, noe jeg er enig i. Det var litt mer å gjøre i Nederland. Jeg tok utgangspunkt i de fagene de som hadde vært der fra før hadde tatt for de hadde jo allerede blitt godkjent av Unni/NTNU. Men de hadde bare vært der et halvt år, så jeg begynte å skaffe meg oversikt over hvilke andre fag de hadde i Groningen slik at jeg kunne være på utveksling et helt år. Dette gjorde jeg i denne databasen: https://www.rug.nl/ocasys/rug/main/searchCourses . Jeg begynte å sende lange mailer til Unni hvor jeg lurte på om noen av fagene, ofte kombinasjoner av fag, kunne gi fritak for noen av fagene i profesjonsstudiet i psykologi i Trondheim. Dette var en skikkelig kabal, jeg og Unni mailet mye og ofte, men til slutt fant vi en måte som gjorde at jeg kunne være på utveksling hele tredje året! Unni var til svært stor hjelp fra start til slutt og stort sett rask på å svare på mail!

Fagene under tok jeg i Groningen:

Disse fikk jeg godkjent da jeg kom hjem (og forhåndsgodkjenningen og den endelige godkjenningen da jeg kom hjem var heldigvis identisk):

PSYPRO4312Cognitive Psychology II7,5  
PSYPRO4412Anvendt og klinisk kognitiv psykologi7,5
PSYPRO4314Social Psychology II7,5
PSYPRO4414Anvendt sosialpsykologi 
PSYPRO4502Arbeids- og organisasjonspsykologi7,5    
Flere valgPerspektivemne7,5

PSYPRO4506, Ekstern samfunnspsykologisk praksis, 15

Opplevde du noen språklige utfordringer?

Jeg var på et intensivkurs i Nederlandsk i Amsterdam som var veldig gøy, men jeg fikk skuffende lite bruk for det i Groningen ettersom all undervisning var på engelsk og jeg bodde jo med 40 internasjonale studenter. Det var gøy å snakke litt nederlandsk på butikken, men dessverre er Nederlenderne veldig raske til å slå over til Engelsk om man høres litt gebrokken ut.

Anbefaler du profesjonsstudenter å dra på utveksling? Er det verdt strevet?

Ja, det er absolutt verdt strevet. Og det er en utrolig morsom og spennende opplevelse! Man kan virkelig ikke bare bo i lille Norge hele livet, ihvertfall ikke når denne superfine utvekslingsmuligheten finnes. Det er litt sånn enten nå eller aldri, tenker jeg. Og om det ikke er såå gøy som man håper så blir man ihvertfall veldig mye bedre i engelsk.

Noen andre tips til en som ønsker å reise på utveksling?

Slapp av, det går bra. Planlegg godt og sørg for at du har en solid plan for hvilke fag du skal ta og gjør så mye du kan for å sikre deg at det blir godkjent når du kommer hjem. Etter det er det bare å kose seg på utveksling. Bli kjent med folk fra hele verden og opplev kulturen og språket dit du drar! Det er jo egentlig utrolig spennende og virkelig et luksusgode.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close